Așa cum povesteam în articolul trecut, după o perioadă de stat cu chirie într-o garsonieră simpatică, am hotărât că este cazul de mai mult. Așa am ajuns la întrebarea din titlu. Ce facem? Ne mutăm cu chirie într-un spațiu mai mare sau ne facem rată la bancă pe următori 20-30 de ani?

În primă fază răspunsul a cam fost unanim – chirie. Ideea de a face un credit pe o perioadă de 30 de ani nu prea mi-a surâs mie niciodată și nici acum nu eram prea încântat. Așa că ne-am apucat să vedem cam cât ar costa o chirie pentru un apartament cu 2 camere (poate chiar 3 în dorințele noastre ascunse).

După o perioadă în care întrebam în stânga și-n dreapta pe fiecare: Cât dă pe chirie? Cum e zona? Care-s condițiile? etc. Ne-am dat seama că o chirie decentă, într-o zonă cel puțin la fel de faină și accesibilă și cu dotările pe care le doream, se ducea la peste 300 de euro/lună.

Un alt factor pe care l-am luat în calcul a fost siguranța. Cât de sigur este „sistemul” acesta de stat cu chirie la noi? Care sunt șansele ca după ce stai de unu/doi ani în casa cuiva, să te trezești că ți se spune să eliberezi apartamentul că s-a întors copilu din țări străine? Eu cred că treaba asta cu închiriatul este încă la nivel de combinație, de ciupeală. Puțini din cei pe care i-am întrebat mi-au spus că au contract serios semnat cu proprietarul. Iar dacă nu stai pe la vreun cunoscut, prieten, rudă etc. s-ar putea să ai parte de multe experiențe intersante. 

Libertate. Da, un alt aspect este libertatea pe care o ai în a amenaja/reamenaja spațiul pe care îl închiriezi.

Florin_webike_Chirie sau rata lunara

unsplash.com

Aici am văzut că lucrurile stau ceva mai bine. Dacă ai norocul ca apartamentul pe care te-ai hotărât să-l închiriezi să nu fie foarte mobilat sau poate chiar deloc, ai libertatea de a-l amenaja cum dorești. Sau dacă ai noroc de un proprietar relaxat, te va lăsa să-ti decorezi pereții cum dorești. Dar după cum am observat, se cam pune problema de noroc.

Nu știu dacă cineva își pune problema și de eficiență, dar în timp ce scriam am dat peste acest articol. Din calculele estimative pe care le-au făcut reporterii de la DIGI 24, se pare că este mult mai eficient (pe termen lung) să îți iei un apartament cu credit de la bancă, decât să plătești chirie.

Noi, după ce am luat în calcul toți acești factori, i-am întors pe toate părțile, am hotărât ca până la urmă să mergem pe varianta cu credit. Așa că momentan suntem în plin proces de accesare a unui credit “Prima casă”.

Voi ce experiențe aveți vis-a-vis de acest subiect? Ce preferați sau ați preferat să alegeți si de ce?