Primul popas în Titan

De un an jumate spre aproape doi locuiam în zona Titan, chiar în imediata apropiere a unui parc. O mică pată de verdeață ascunsă printre zidurile de betoane. Blocuri comuniste de 10-12 niveluri, cu câte 3-4 scări și probabil la vreo 100-150 de apartamente. Ce este OK totuși la spațiile astea de locuit, chiar așa vechi și înguste, cu zidurile lor care te apasă, este faptul că există acele spații de respiro, de “relaxare”. Distanța dintre blocuri este destul de generoasă, împănată cu mulți copaci, locuri de joacă pentru copii, bănci, flori etc. În completarea acestor spații vine acest parc care e destul de generos – Titan II. Face aerul mai respirabil 🙂 E amenajat cu destule locuri de joacă pentru preșcolari, terenuri de baschet, tenis, fotbal sau ce activitate le năzare lor, dar nu numai. Ai locuri de ieșit și plimbat animalele de companie, dar și bănci și alei unde poți să ieși la o plimbare de seară, în apusul soarelui și să îți plimbi iubita. Deci, foarte bine venit zic eu.

Ne-am obișnuit destul de mult în zona asta și ne-am atașat de ea, drept urmare ne-ar plăcea să ne găsim un apartament aici. Am început destul de timid. Am plecat la drum cu ceva temeri vis-a-vis de construcțiile noi, despre care am auzit destul de multe povești. Povești care nu prea ne-au bucurat. Probleme strâns legate de cum sunt construite blocurile în zilele noastre, cum se face rabat la calitatea și cantitatea materialelor necesare în favoarea unor prețuri mai mici.

După câteva zile, săptămâni de cercetare pe site-urile de imobiliare, ne-am dat seama că prețurile apartamentelor din blocurile vechi din zonă sunt cu mult peste bugetul nostru. Așa că am trecut la ansambluri de locuințe noi. Am luat la pas mai toate străduțele din zonă să vedem ce putem găsi. Blocuri de toate felurile, și mai mici și mai mari, și mai scumpe și mai ieftine. Înghesuite sau mai relaxate, ați prins voi ideea. Oricum ar fi, tot peste bugetul nostru era.

Aveam câteva criterii după care ne-am ghidat în căutările noastre: să fie în apropierea unei stații de metrou sau măcar să putem ajunge ușor la una; să aibe acces facil la magazine/piață și alte asemenea. Se mai întâmplă să rămâi fără o pâine, o bere la 10 seara și să ai unde da repede buzna. Cât despre cum și cât să fie acest apartament, și aici am ținut cont de câteva ceva: să aibe 3 camere, 2 băi și balcon; dimensiunea camerelor să fie decentă, să nu simțim că stăm chiar într-o cutie de chibrituri; calitatea materialelor și finisajelor să fie măcar medie.

Din Titan am luat-o spre Berceni

Au trecut câteva săptămâni de când începusem să căutăm mai activ, dar tot nu am reușit să găsim nimic care să ne facă să ne oprim asupra a ceva. Din păcate nici apartamentele din locuințele noi nu erau de buzunarul nostru, cel puțin nu în zona asta. Așa ca ne-am lărgit zona de căutare și s-a adăugat un nou criteriu în locul celui legat de zona Titan. Să fie într-o zonă usor accesibilă din zona în care stau părinții mei, adică ușor accesibilă din Berceni – Apărătorii Patriei. De ce? De ce să ne mutăm în apropierea lor, după ce doar plecasem de 2-3 ani de acolo? După cum au mers lucrurile până acum și direcția în care mergem e spre a închega o familie și în scurt timp să creștem ca număr. Din experiența celor din jurul nostru care au trecut la rândul lor prin astfel de situații, este foarte util să ai în apropiere un părinte, un bunic care să ajute la nevoie. Care să ducă sau să ia un copil de la grădiniță.

Așa am început căutările în zona Berceni – Apărătorii Patriei – Popești Leordeni – Sudului etc. Cam aceași poveste și în zona asta. Un apartament într-o construcție mai veche este ceva mai scump decât unul într-o construcție recentă. Dacă mai adăugăm la aceste costuri de achiziție și faptul că într-un apartament vechi trebuie să mai investești și în redecorarea lui, posibil ceva instalații de refăcut etc. atunci costurile cresc considerabil. La toatea asta, în cazul ambelor variante, se mai adaugă și costurile cu actele, cu mobilatul și altele.

Din nou ne-am reorientat către apartamentele noi. Au urmat iar cateva săptămâni de căutări atât în online cât și, așa aiurea, pe străzi. Din păcate realitatea de la fața locului este mult mai cruntă decât poți vedea pe internet. Pe niciun site de prezentare a vreunui ”complex rezidențial” nu am văzut să ți să spună despre imediata vecinătate, despre cât de aproape este următorul bloc. Câte detalii poți vedea în apartamentul vecinului de vis-a-vis? unde este cel mai apropiat magazin non-stop sau cum arată strada în complexitatea ei? Aici sunt cele mai mari surprize.

Ore în șir pierdute pe bloguri, forumuri citind articole peste articole despre problemele pe care le-au întâmpinat și le întâmpină actuali ”proprietari” de apartamente noi / credite din zonă. Foarte important de verificat care sunt furnizorii de utilități din zonă, care sunt condițiile lor contractuale, cu ce vine la pachet apartamentul pe care vrei să îl cumperi.

După multe vizionări de apartamente aflate în diverse stadii de construcție sau chiar terminate și finisate (asta se întâmplă mai rar, deoarece, odată finalizate, apartamentele sunt ocupate aproape instant de către viitori proprietari), am găsit și ceea ce ne doream și îndeplinea cele mai multe din criteriile ce le-am avut în vedere.

Dacă ești în proces de căutare de o nouă locuință pentru tine, este foarte important să aloci un timp considerabil pentru acest proces și să nu te grăbești, evident dacă și timpul, resursele îți permite asta.